lauantai 1. kesäkuuta 2024

Palstaviljelyn merkitys hyvinvoinnille


Olen tästä aiheesta kirjoittanut ennenkin. Että millaisia hyvinvointivaikutuksia antaa palsta.

No ensimmäisenä tulee se ulkonaolon hyvä vaikutus. Minulle se long covid -keväänä antoi parempaa hengitystä, vahvistumista. Toki raihnojakin pahentui mutta niitäkin jollain lailla osasin hoitaa ja vähän kerrallaan muutenkin edeten (kuten kaikessa).

Toiseksi nostaisin flown. Eli kun alkaa pusaamaan taimien kanssa, kylvämään, istuttamaan, suunnittelemaan, sitä innostuu valtavasti ja muu unohtuu. Tuollainen flow pitkän talven jälkeen on ihan mahtavaa, ainakin minulle. Kiirekin voi tulla, kun on priorisoitava tätä, keväisin hommaa riittää. Mutta voi oppia myös asioiden rytmitystä, rauhaa ja läsnäoloa.. sitä tosiaan saattaa alkaa oppia:)

Kolmanneksi; keväällä maasta saa jo ruokaa, ruohosipulia, lipstikkaa usein ja pian jo myös raparperiä. Ehkä talvehtinutta palsternakkaa ja maa-artisokkaa. Miten mahtavaa luomuruokaa! Ei paha. Kun maa sitten pian alkaa tuottaa myös salaattia, sipulia, kurpitsaa, kurkkua, perunaa, onpa se niin ihanaa saada oman maan antimia.

Sitä ennen on viettänyt paljon aikoja auringossa, lämmössä, joskus vähän sateessakin. Saanut fyysistä rasitusta sen mukaan kuin jaksaa. Kas on tullut kesäihmiseksi, vähän päivettyneeksikin.

Ilo, se  tulee myös ihmisistä. Niin monia juttuja on tullut juteltua palstoilla. Ihan diipadaapaa mutta syvällisempääkin. Yhdessäolo, se on silti usein jutteluakin tärkeämpää. Yhteinen harrastus, rakkaus puutarhaan, kasvuun, rakkaus kesään yhdistää.

Viljepalstoja voisi jakaa ihan terveyskeskuksissa reseptillä:)


❤️‍🩹❤️‍🩹❤️‍🩹


2 kommenttia:

  1. Olen täsmälleen samaa mieltä kanssasi. Tiesitkö, että Ruotsissa Karoliinisessa instituutissa on puutarha mielenterveyspotilaille, tai ainakin oli jokunen vuosi sitten. Luin siitä eräästä ammatillisesta lehdestä. Yhteiskunta säästäisi aivan valtavasti, jos useampi pääsisi touhuamaan kasvien kanssa ja koskemaan multaan. Mullan hyvistä terveysvaikutuksista on meneillään tutkimus Suomessa Luonnonvarainstituutissa. Siitä oli hyvä esitelmä Luomuliiton kevätpäivillä. Minulla on Facebookissa sivuillani linkki siihen. Kannattaa tutustua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Olen täysin samaa mieltä kanssasi! Käyn katsomassa:)

      Poista