lauantai 14. heinäkuuta 2018

Leppäkertut, muurahaiset, etanat

Nyt on paljon leppäkerttuja! Ovat söpöjä. Ja hyödyllisiä. Nehän torjuvat kirvoja. Leppäkerttu on sympaattinen eläin, verrattuna vaikka muurhaiseen, joita palstalla on myös hyvin paljon.

Muurahainen: a) puree, b) tuhoaa kasvien juuristoja, c) on aina tiellä. Tappaa ei haluaisi, joten häätäminen on ainoa keino. Vettä niskaan ja johan lähtee muurahaisyhdyskunta.. Pystyttääkseen uuden pesän toiseen paikkaan...

Taistelu muurahaisia vastaan on koko kesän mittainen. Toisaalta se ei aina tarvitse olla taistelua, vaan voi olla myös rauhanomaista rinnakkaiseloa:)

Etanoita ei ole meillä ollut paljoa. Johtuu siitäkin että maa pidetään mullalla, ei päästetä ruohoa rehottamaan. Jos mitä vaikka johonkin suureen kasviin ja sen juureen alkaa etanoita ilmestyä, nyppii sitten niitä pois ja vie muualle, vaikka metsään.

Tiedän, että etanoista voi olla todella suuri riesa joillakin alueilla ja varsinkin sateisena kesänä. Etana syö lähes kaikkea, salaatista kesäkurpitsaan, tillistä perunanvarsiin. Siksipä on monenmoista etana-ansaa ja torjuntakeinoa keskitty niiden varalle. Ks. esim. tästä: https://puutarha.net/artikkelit/54/etanat_kotilot_torjunta.htm
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti